Новости

[Axis] 5 основних технологічних трендів на ринку безпеки в 2024 році

 

Пропонуємо до вашої уваги 5 основних технологічних трендів від експертів Axis Communications, які вплинуть на ринок систем безпеки у 2024 році!

 
Навіть для тих із нас, хто десятиліттями працює в індустрії інформаційних технологій, швидкість змін за останній рік була надзвичайною. І без жодних сумнівів спостерігається чітка тенденція, що технологічні інновації створюють як величезні можливості, так і більш складні виклики, ніж раніше, і не демонструють жодних ознак сповільнення. Щоб йти в ногу зі змінами та їх результатами для постачальників і клієнтів, потрібні зосередженість, енергія та старанність.
 
Ключові тренди відображають швидкі зміни та впливають на сектор безпеки. Вони є поєднанням позитивних можливостей, якими потрібно скористатися, та ефективних інструментів для вирішення складних викликів.  
 
З огляду на це динамічно мінливе ринкове середовище, технічний директор Axis Johan Paulsson обрав 5 найважливіших тенденцій, які, на його думку, вплинуть на індустрію безпеки в цьому році.
 
1. Потенціал генеративного штучного інтелекту в секторі безпеки
 
Попередні новини про технологічні тенденції наголошували на потенціалі штучного інтелекту та глибокого навчання в секторі безпеки з особливим акцентом на розширену аналітику на борту кінцевих пристроїв – в самих камерах. 
Це поширення «глибокого навчання» прискорюється. Практично будь-яка нова мережева камера має можливості глибокого навчання, які значно підвищують точність аналітики. Ці можливості є основою для створення хмарних рішень, що масштабуються, оскільки вони усувають такі високі вимоги до пропускної здатності, скорочують обробку в хмарі і роблять систему більш надійною. 
Однак, з точки зору штучного інтелекту, 2023 став роком, коли великі мовні моделі (LLM), як основа генеративного штучного інтелекту, міцно увійшли в суспільну свідомість. Ця форма ШІ підтримує створення нового контенту – слів, зображень і навіть відео – на основі підказок «природної» мови та запитань користувачів.
Кожен бізнес розглядає потенційний варіант використання генеративного штучного інтелекту і сектор безпеки не є винятком. У 2024 році ми побачимо появу програм, орієнтованих на безпеку, заснованих на використанні LLM та генеративного штучного інтелекту. Швидше за все, вони включатимуть помічників операторів, які допомагатимуть їм більш точно і ефективно інтерпретувати те, що відбувається на місці події, а також інтерактивну підтримку клієнтів, що надає більш корисні та дієві відповіді на запити користувачів. Крім того, генеративний штучний інтелект вже довів свою цінність у розробці програмного забезпечення, і це стане перевагою для всього сектора безпеки.
Нам, звичайно, необхідно усвідомлювати ризики та потенційні пастки генеративного ШІ. Будуть суперечки про те, які моделі використовувати і як, і особливо навколо використання моделей з відкритим вихідним кодом або пропрієтарних моделей, але найбільшим ризиком буде ігнорування цього.
 
2. Ефективність управління рішенням, що сприяє гібридній архітектурі
 
Архітектури гібридних рішень, що використовують переваги локальних, хмарних та периферійних технологій, стали новим стандартом у багатьох рішеннях безпеки. Функціональні можливості розгортаються там, де це - найефективніше, використовуючи найкраще від кожного екземпляра системи, що підвищує рівень гнучкості. Зрештою, системна архітектура повинна відповідати потребам замовника, а не структурі, якій надає перевагу постачальник.
Значною мірою це - питання доступності. Чим більше рішень існує в середовищах, доступних як для постачальників, так і для клієнтів, тим більше у постачальників можливостей керувати елементами системи, приймаючи на себе велику відповідальність і знижуючи навантаження на клієнтів.
Гібридні архітектури також підтримують майбутні варіанти використання підтримки штучного інтелекту та автоматизації управління та експлуатації рішень. Підвищена доступність системи – цінна, як для підтримки людини, так і підтримки ШІ, використовуючи переваги кожного окремого екземпляра.
 
3. Безпека завжди, але й охорона теж
 
Безпеку та охорону часто пов'язують, як один предмет. Але все частіше їх визнають, як окремі варіанти використання. Безпека пов'язана з запобіганням навмисних негативних дій: зламів, вандалізму, агресії по відношенню до людей, тощо. Охорона пов'язана з ненавмисними небезпеками та інцидентами, які можуть завдати шкоди людям, майну, навколишньому середовищу.
З низки причин використання відеоспостереження та аналітики з метою безпеки швидко зростає та зростатиме й надалі.
Однією з причин, на жаль, є зміна клімату. Оскільки екстремальні погодні умови спричиняють повені, лісові пожежі, зсуви, лавини тощо, органи влади дедалі частіше використовуватимуть відеоспостереження, датчики навколишнього середовища та аналітику для раннього попередження про потенційні лиха та підтримки найшвидшого й ефективного реагування.
Управління ризиками, дотримання директив з охорони праці та техніки безпеки, а також нормативних вимог — ще одна ключова причина зростання випадків використання, пов'язаних з безпекою. Відеоспостереження широко використовуватиметься в організаціях, щоб забезпечити дотримання правил охорони праці та безпечної роботи працівників, наприклад, носіння необхідних засобів індивідуального захисту (ЗІЗ). Там, де трапляються інциденти, відеоспостереження ставатиме все більш корисним і важливим інструментом у розслідуванні. Охорона з використанням відеоспостереження - відомий і високоефективний метод, який зарекомендував себе досить успішно. Безпека і охорона й надалі розвиватимуться.
 
4. Технології регулювання та дотримання вимог
 
Говорячи про дотримання вимог, глобальне нормативно-правове середовище все більше впливає на розвиток технологій, їх застосування та використання. Дотримання цих вимог - це те, про що повинні знати постачальники та кінцеві користувачі, і для забезпечення їх виконання слід прагнути працювати в тісному партнерстві. 
Штучний інтелект, кібербезпека, корпоративне управління — все це галузі, які зазнають ретельнішого контролю з боку регулюючих органів. Постачальникам необхідно розробляти власні технології та вести власний бізнес таким чином, щоб забезпечити відповідність вимогам своїх клієнтів.
Нормативно-правова база все частіше охоплює дещо більше, ніж просто конкретну розробку та використання самої технології. Геополітика та торгові відносини між національними державами також призводять до прийняття правил, які вимагають прозорості на рівні компонентів, якщо постачальники хочуть зберегти ліцензію для роботи на ключових міжнародних ринках.
Це - область, що постійно розвивається і змінюється, вимагає старанності, прозорості і руху вперед протягом усього ланцюжка створення вартості. Для користувачів технологій безпеки це - питання довіри. Чи можуть вони бути впевнені, що кожна ланка в їхньому ланцюжку поставок працює таким чином, щоб забезпечити дотримання власних нормативних вимог?
 
5. Погляд на «тотальну систему»
 
Вплив кожного аспекту рішення безпеки буде під пильною увагою, оскільки постачальникам і клієнтам доведеться відстежувати, вимірювати і все більшою мірою повідомляти про широкий спектр факторів. Вкрай важливо прийняти цілісну системну точку зору.
Хорошим прикладом є споживання енергії. Сама відеокамера споживає порівняно невелику кількість енергії. Але якщо взяти до уваги сервери, комутатори, концентратори та маршрутизатори, через які передаються дані, розташовані у великих центрах обробки даних, що потребують охолодження, картина зміниться.
Така цілісна системна перспектива є дуже корисною. Це призведе до інновацій у нових технологіях та відеокамерах, які принесуть користь всій системі, а не тільки на рівні камер. Хорошим прикладом є відеокамери, які знижують бітрейт, обсяг сховища та навантаження на сервер з метою зниження вимог до охолодження серверів. Більш ефективне транспортування продукції, екологічне пакування та використання стандартних компонентів також можуть відіграти свою роль. Прозорість і більший контроль у всьому ланцюжку постачання мають важливе значення. 
Ми всі визнаємо, що сукупна вартість володіння (TCO) є важливим показником, але постачальникам систем безпеки все частіше доведеться враховувати загальний вплив володіння, беручи до уваги нефінансові аспекти, зокрема екологічні та соціальні. Постачальники більше не зможуть працювати в ізоляції від своїх ланцюжків створення вартості та ланцюжків створення вартості своїх клієнтів.
 
Ми не маємо сумнівів, що 2024 рік стане драйвером подальшого прогресу в технологіях. Як завжди, ми з нетерпінням чекаємо плідної співпраці з нашими партнерами та клієнтами, щоб забезпечити найкращі результати у секторі безпеки та за його межами.
 
Для вашої зручності ми об’єднали всі тренди в одній інфографіці: TECHTRENDS24
 
 
 
З повагою,
Команда  IQ Trading 
тел.: +380 44 351 14 37
e-mail: iqsb@iqtrading.ua